fredag 29 maj 2015

Skolverkets webbaserade kurs om betyg och bedömning - modul 2

Malin,

nu har jag med iver gått igenom modul 2 i bedömningskursen. Fokus var denna gång på validitet i bedömning. Efter modul 1 skrev jag att jag ville stärka validiteten genom att se över alignmenten i de olika kurserna jag undervisar i och fint nog fick jag möjlighet att göra just detta i modul 2. För att kunna diskutera validitet presenterades också en jämförelse av synen på kunskap, bildning och utbildning i Gy11 och äldre styrdokument.

Vad jag tar med mig


Något jag tar med mig från kursen är vikten av att utforma och ständigt utveckla/utvärdera alignment i de olika kurserna som jag undervisar i, det vill säga att för mig själv synliggöra hur kunskapskrav (kunnighet) hänger ihop med syfte/mål (kunnande) och centralt innehåll (kunskapsinnehåll). 
 
I kapitlet "Kunnande – kunskap – kunnighet" skriven av Ingrid Carlgren (Pedagogisk bedömning, 2013) fanns också följande tabell som synliggör de fyra f:ens (fakta, förståelse, färdighet, förtrogenhet) som förekom flitigt i Lpf94, och deras relation till kunnighet, kunnande och kunskapsinnehåll som förekommer i Gy11. Ett sätt utvärdera om jag gjort bedömning med god validitet är att ställa mig följande frågor:
  1. Bedömdes det som skulle bedömas? (Hur vet jag det?)
  2. Var innehållet som användes vid bedömningen relevant och adekvat? (Hur vet jag det?)
  3. Var bedömningssituationen som användes vid bedömningen tillförlitlig? (Hur vet jag det?)
  4. Var slutsatserna som baserades på bedömningen adekvata och riktiga? (Hur vet jag det?)

1 kommentar:

  1. Vad kul att du gick vidare så snabbt till nästa modul, vad tydligt det blir med kunskapsinnehåll - kunnande - kunnighet... :)

    SvaraRadera

Vi har stängt för utomstående kommentarer här på bloggen, men vill gärna vara en del av de samtal och den process som gör svensk skola bättre. Om du har haft glädje av våra inlägg eller är fundersam över något vi skrivit, låt oss veta. Vi finns på twitter.

Vi hörs!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...