onsdag 6 februari 2013

Veckans boktips för lärareAtt arbeta med film är obligatoriskt i svenskundervisningen på gymnasiet. Exempelvis står det i målen att eleven ska utveckla "kunskaper om genrer samt berättartekniska och stilistiska drag, dels i skönlitteratur från olika tider, dels i film och andra medier." En bok som hjälpt mig mycket med det är Filmskolan av Johan Holmberg (finns exempelvis hos Bokus eller Adlibris).  

Holmberg är i grunden lärare och arbetar som film- och mediepedagog på Folkets Bio. Tidigare hade han också ett filmprogram på P3. Kort och gott: han vet vad han talar om och kan förmedla det på ett sätt så att vi som inte är proffs på film förstår. 

Filmskolan är tematiskt uppbyggd utifrån teman som skräck, sagor och myter eller kring kända regissörer som Quentin Tarrantino och Stanley Kubrick. Vi lär oss om typiska drag och filmtekniska knep i olika genrer. Holmberg reder också ut den dramaturgiska modellen, vilket ju är ett exempel på berättartekniskt drag att beakta i undervisningen. Boken är ett utmärkt underlag för diskussioner om film, tycker jag. Jag har ofta också använt Filmskolan som inspiration och hjälp när jag planerat min undervisning.

Svenska filminstitutet har för övrigt rikligt med material om film att använda i skolan. Ett exempel är Alla filmers filmhandledning, men det finns också specifika handledningar för många olika filmer som fungerar bra i undervisningen, såväl på grundskolan som i gymnasiet. Alltsammans är dessutom tematiskt organiserat, vilket hjälper dig hitta bra material. En guldgruva!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Veckans boktips för lärare: Som bloggambassadör för Bokmässan 2013 har jag fokus på litteratur för lärare. Varje vecka delar jag med mig av mina bästa tips i något som jag kallar Veckans boktips för lärare här eller på min bokblogg FABULERAT. Har du ett tips jag borde ta del av eller om vill läsa vad andra rekommenderar, klicka dig vidare till gruppen Litteratur för lärare på Bokmässans community, eller lämna en kommentar här nedanför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi har stängt för utomstående kommentarer här på bloggen, men vill gärna vara en del av de samtal och den process som gör svensk skola bättre. Om du har haft glädje av våra inlägg eller är fundersam över något vi skrivit, låt oss veta. Vi finns på twitter.

Vi hörs!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...