tisdag 8 januari 2013

Utanförskap kostar

Utanförskap kostar individen mycket. Utanförskap kostar samhället mycket. Utanförskap är kostsamt för alla parter, detta är ett faktum. Ingen vinner på att en människa hamnar utanför. 

I artikeln Nationalekonomer: "Stoppa utanförskap i skolan billigt." berättar man om nationalekonomerna Ingvar Nilssons och Anders Wadeskogs rapport där de presenterar hur mycket våld i offentliga miljöer kostar samhället.
  • En 40-årig livsstilskriminell kostar samhället 80 miljoner kronor.
  • Ett personrån kostar samhället 226 000 kronor.
  • En misshandel, om personen blir invalidiserad, kostar det samhället 50 miljoner kronor.
Nilsson och Wadeskog menar att om man ser till att ingen hamnar utanför i skolan kan man spara pengar.
De vill se mycket starkare åtgärder för att komma till rätta med utanförskap i skolan, som de enligt Dagens Nyheter beskriver som ”huvudleverantören av människor till utanförskap”.
– Att stoppa utvecklingen när de här killarna är tio år är billigt jämfört med vad de kostar sedan. Att satsa på sociala insatser tidigt är en riktigt bra affär, säger Ingvar Nilsson till tidningen. http://www.skolvarlden.se/artiklar/nationalekonomer-stoppa-utanforskap-i-skolan-billigt
Återigen vädjar jag till kommunen och de som bestämmer över skolan. Ge oss resurser och verktyg att arbeta inkluderande. Vi måste som Nilsson och Wadeskog säger satsa på sociala insatser. Ingen får hamna utanför. 


Se Lärarförbundets förslag till att förbättra arbetsmiljön för alla i skolan i artikeln Fem punkter för en bättre skolmiljö. 

1 kommentar:

  1. Vilken intressant sammanställning i siffror! Förebyggande åtgärder behandlas ofta styvmoderligt (samhällsekonomiskt ENKLARE att betala i efterhand, svårt att bevisa att förebyggande åtgärder verkligen fungerar och så vidare). I skolan vill jag, precis som du, lägga krutet på förebyggande sociala insatser. Att skapa inkludering, trygghet och gemenskap är ett långsiktigt arbete.

    SvaraRadera

Vi har stängt för utomstående kommentarer här på bloggen, men vill gärna vara en del av de samtal och den process som gör svensk skola bättre. Om du har haft glädje av våra inlägg eller är fundersam över något vi skrivit, låt oss veta. Vi finns på twitter.

Vi hörs!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...