söndag 3 juni 2012

Att anordna en yrkesdag


I läroplanen för gymnasieskolan står det att det är ett mål att varje elev ska få "kännedom om arbetslivets villkor, särskilt inom sitt studieområde, samt om möjligheter till fortsatt utbildning, praktik och arbete i Sverige och andra länder".

Att ordna praktik och studiebesök är tidskrävande för en lärare. På betendeprogrammet började vi med att låta eleverna ordna sin egen praktik, vilket varit lyckat i alla år vi gjort det. Nyligen anordnade eleverna också en yrkesdag där representanter från sex olika yrken som eleverna själv röstat fram kom och berättade om sina arbeten. Eleverna lyckades ordna så att en beteendevetare, en socionom, två närpoliser, en domare från Södertörns domstol, två kriminaltekniker från Stockholmspolisen och en kriminalvårdare från Hall kom på besök. Helt otroligt! Om jag som lärare skulle ha ordnat en yrkesdag på egen hand hade det inte blivit i närheten av lika bra.

I tid kostade yrkesdagen tre timmar undervisning (utspritt på flera tillfällen) för att eleverna skulle få tid att förbereda besöken, ringa samtal och göra intervjufrågor. Som lärare har jag inte ingripit mer än att löpande höra mig för hur arbetet förflyter, sammanställt elevernas frågor, gjort ett schema för själva yrkesdagen och förvissat mig om att eleverna inte behövde mer tid eller hjälp. Det enda material eleverna fick av mig var namnet på vår SYV och en SACO-katalog.

Entreprenöriellt lärande handlar om att låta eleven lära sig att ta för sig, agera, ordna saker på egen hand och det är lika roligt varje gång det lyckas. En kollega tipsade om att också låta eleverna ordna egna studiebesök, det blir nästa utmaning. Yrkesdagen lägger jag till listan över årligt återkommande projekt.


1 kommentar:

  1. Det här är så bra- tänk vad de lär sig mycket genom att anordna själva, istället för att få allt serverat- de äger det mer då.

    SvaraRadera

Vi har stängt för utomstående kommentarer här på bloggen, men vill gärna vara en del av de samtal och den process som gör svensk skola bättre. Om du har haft glädje av våra inlägg eller är fundersam över något vi skrivit, låt oss veta. Vi finns på twitter.

Vi hörs!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...