tisdag 17 april 2012

Den fjärde vägen

Intressant bok, den vill jag läsa.
"Skolans olika vägar
I nya boken »Den fjärde vägen« ser forskarna Andy Hargreaves och Dennis Shirley tillbaka på utbildningspolitiken sedan andra världskriget utifrån tre vägar: 
 • Första vägen: förnyelse, tilltro till välfärdsstaten och frihet för lärarna.
 • Andra vägen: marknadskonkurrens och standardisering, läraryrket förlorar sin självständighet.
 • Tredje vägen: ett försök att hitta balans mellan yrkesmässig självständighet och redovisningsskyldighet. "                     
" Man bör satsa på högt kvalificerade lärare, på ett uthålligt ledarskap och på att utveckla en inspirerande och inkluderande vision för utbildning och samhälle. En vision som gör lärarna gemensamt ansvariga för pedagogiska beslut och en stor del av arbetet med läroplanen. Det är det jag kallar den fjärde vägen."
Lararnasnyheter 2012/04/11/ Självstandiga lärare är bättre än fler prov2 kommentarer:

 1. Jag med! Har läst både "Läraren i det postmoderna samhället" (som verkar ganska lik "Den fjärde vägen") och "Hållbart ledarskap i skolan" sedan tidigare och Hargreaves belyser ofta lärarens komplexa roll och ohållbara situation. Hans forskning, upplever jag, sätter fingret på det som gör vårt arbete svårt (och ofta ohållbart). Önskar att makthavare hade hans böcker som kvällslektyr!

  SvaraRadera
 2. De vill jag också läsa. Ingick de i kursen du läste om ledarskap? Har du dem? Är det något man kan få låna i sommar, i så fall?

  Jag tycker att det är så intressant den debatt som förs nu på bloggar och i media, att lärare och forskare har tröttnat på "tyckare" utanför skolvärlden och politiker utanför skolvärlden, att de tycker om saker de inte vet något om. Dessutom att politiker styr och ställer i skolan utan att basera det på forskning. Det är så skönt att vi håller på att ta tillbaka debatten och besluten. Det är dags nu...

  SvaraRadera

Vi har stängt för utomstående kommentarer här på bloggen, men vill gärna vara en del av de samtal och den process som gör svensk skola bättre. Om du har haft glädje av våra inlägg eller är fundersam över något vi skrivit, låt oss veta. Vi finns på twitter.

Vi hörs!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...